sobota 31. prosince 2011

BEST OF 2011


Když Filip Tvrdý před několik dny publikoval tento příspěvek, bylo mi okamžitě jasné, jak bude vypadat můj další blogpost.

Pokud jde o kinematografii, byl rok 2011 neuvěřitelně slabý. Za celý rok nevznikl jediný film, který by snesl srovnání s nejlepšími vážnými snímky roku 2010 jako byly například Počátek, Černá labuť nebo Prokletý ostrov. Částečně to bylo tím, že většina nejšikovnějších režisérů v roce 2011 připravovala filmy, které se do distribuce dostanou až letos. Spíše než velké vážné filmy mě tak nejvíce potěšily komedie plné povedených srandiček, které zároveň dobře fungovaly jako žánrové filmy. Zelený sršeň je podle mého názoru kromě komedie také napínavým akčním filmem a podobně i Princ a pruďas je dramaturgicky dobře zvládnutou áčkovou fantasy. Při sledování každého z těchto filmů jsem tak měl pocit, že vlastně sleduju dva dobré filmy v jednom.

Na hudební scéně bylo ze všeho nejzajímavější sledovat další pronikání dubstepových vlivů do mainstreamové populární hudby. Vzniklo velká řádka posluchačsky velmi přístupných alb, nad kterými sice mohou dubstepoví puristé ohrnovat nos, ale které také dokládají mimořádnou zdatnost celého stylu. Vždy je zajímavé sledovat to, když se mladý a dravý hudební žánr dostane do rukou protřelých hitmakerů a právě v takových situacích vznikají ty nejlepší písně vůbec. Nejblíže hranice mezi popem a dubstepem se pohybovala především nová alba Katy B a Britney Spears. I v subžánru popstepu si přitom na své příjde opravdu každý: zatímco Britney Spears se stále stylizuje do role zlobivé panenky z mužských sexuálních fantazií, Katy B natočila album určené pro mladou emancipovanou (ale empatickou) ženu, která ze všeho nejraději tráví čas se svými kamarádkami.

Úplně největší radost mi udělala záplava skvělých klipů, které během celého roku vznikaly. Především jsem si začal všímat velmi nadaného režiséra Bena Newmana, který vytvořil výborné video k neuvěřitelně energické a pozitivní písni Louder, kterou osobně pokládám za hymnu léta 2011. Krom toho stál také za zajimavým krátkým filmem k písni Flashing Lights se zlým a atraktivním dvojčetem Natalie Portmanové, který důvtipně kombinuje něco z filmů Na dotek a Černá labuť. Asi nejsofistikovanějším a nejpůsobivějším klipem pak bylo video Lincolna Barretta k jeho The First Note Is Silent. V tomto videu využívá řetězení emočně působivých kratičkých epizodek, které zachycují různé děje, které jsou si navzájem analogické. Barrettovi se tak daří skládat za sebe scény, které generují různé (často protichůdné) emoce a které zároveň právě jejich vzájemná analogičnost drží pohromadě. Největším tajemstvím je pro mě pak klip Martina de Thuraha k písni Lindisfarne, který mě z nějakého důvodu dokáže vždy spolehlivě emocionálně rozložit. Jeho tajemná síla má alespoň z části původ také v tom, že se mi zatím nepodařilo zjistit, v čem přesně spočívá jeho skvělost. Mým provinilým potěšením je pak klip Crush On You. Dříve jsem si toho nebyl vědom, ale ve skutečnosti jsem vždycky chtěl vidět, jak to vypadá, když wobble bass střílí blesky do zmítajících se školaček.

Nejlepším singlem celého roku je bezpochyby píseň Louder která vznikla ve spolupráci DJ Freshe a zpěvačky Sian Evansové z drum and bassové kapely Kosheen. Domnívám se, že neexistuje žádná skladba, která by lépe odpovídala definici letního hitu. Krom toho píseň navíc perfektně ukazuje, že je možné napsat velmi chytlavou píseň i bez užití reproduktivních sdělení. Zajímavá a velmi působivá je také epická osmiminutová kompozice Raise Your Weapon kanadského producenta deadmau5e, která se po čtyřech minutách hořkosladké progressive-housové milostné balady zlomí v nesmírně katarzní dubstepové peklo. O singlu Someone Like You zpěvačky Adele není třeba se rozepisovat, protože si ho zamiloval snad úplně každý. Kapela, která mi v roce 2011 ze všeho nejvíce přirostla k srdci jsou ale britští Modestep, kteří své debutové album Evolution Theory vydají až letos v únoru. Na základě tří zatím vydaných singlů si troufám říct, že kapela s takovou dávkou nadání, kreativity, perfekcionismu a předpokladů pro masivní mainstreamový úspěch tady už pěkně dlouho nebyla. Modestep můžou být pro průnik dubstepu do hitparád docela klidně tím, čím se stali Linkin Park pro úspěch nu-metalu.


ALBUM:
1. Nero: Welcome Reality
2. Katy B: Katy on a Mission
3. Britney Spears: Femme Fatale
4. Chase & Status: No More Idols
5. James Blake: James Blake
6. Bassnectar: Divergent Spectrum
7. Korn: The Path of Totality
8. Blink-182: Neighborhoods
9. Limp Bizkit: Gold Cobra
10. Björk: Biophilia

FILM:
1. Michel Gondry: Zelený sršeň
2. David Gordon Green: Princ a pruďas
3. David Yates: Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
4. Gavin O´Connor: Warrior
5. Zack Snyder: Sucker Punch
6. Nicolas Winding Refn: Drive
7. Kenneth Branagh: Thor
8. Paul Feig: Ženy sobě
9. Woody Allen: Půlnoc v Paříži
10. Tarsem Singh: Válka Bohů

SINGL (download):
1. DJ Fresh: Louder
2. deadmau5: Raise Your Weapon
3. Modestep: To the Stars (Break the Noize & the Autobots Remix)
4. Adele: Someone Like You
5. Nero: Promises
6. Britney Spears: Hold It Against Me
7. Chase & Status: Time
8. Rusko: Everyday (Netsky Remix)
9. Modestep: Sunlight
10. Nero: Guilt
11. The Qemists: Take It Back
12. Katy Perry: The One That Got Away
13. Modestep: Feel Good
14. Chase & Status: Flashing Lights
15. High Contrast: The First Note Is Silent
16. Katy B: Broken Record
17. Skrillex: First of the Year (Equinox)
18. Pendulum: Crush

VIDEOKLIP (playlist): 
1. DJ Fresh ft Sian Evans - 'Louder' (dir. Ben Newman)
2. High Contrast feat Tiësto and Underworld - The First Note Is Silent (dir. Lincoln Barrett)
3. James Blake - Lindisfarne (dir. Martin de Thurah)
4. Rusko- Everyday (dir. Jason Miller)
5. Linkin Park - Burning In The Skies (dir. Joe Hahn)
6. James Blake - A Case of You (dir. Seb Edwards)
7. Chase & Status - Time ft. Delilah (dir. Lindy Heymann)
8. Katy B - Broken Record (dir. Jamie Thraves)
9. Pendulum 'Crush' (dir. Tim Qualtrough)
10. Skream & Example - Shot Yourself In The Foot Again (dir. Example & the Chambers Brothers)
11. Nero - Crush On You (dir. Ed Banger)
12. Chase & Status, Sub Focus - Flashing Lights ft. Takura (dir. Ben Newman)
13. Rusko - Everyday (Netsky Remix) (dir. Shutter Photography)
14. Modestep - To The Stars (Break The Noize & The Autobots Remix) (dir. Liam Underwood)
15. The Qemists (feat. Enter Shikari) - 'Take It Back'(dir. Stuart Birchall)
16. Modestep - Feel Good (dir. Josh Friend & Tony Friend)
17. First Of The Year (Equinox) - Skrillex (dir. Tony Truand)
18. Modestep - Sunlight (dir. Josh Friend & Tony Friend)
19. Cutline - Runnin' (Ft. Belle Humble) (dir. Pilot Records)
20. Magnetic Man - Getting Nowhere ft. John Legend (dir. Diamond Dogs)

SERIÁL
1. Jak jsem poznal vaši matku S06/S07
2. Teorie velkého třesku S04/S05
3. Městečko South Park S15
4. Californication S04

KNIHY:
1. David McRaney: You Are Not So Smart
2. Michael Ruse: Charles Darwin
3. Nick Lane: Vývoj života

[Edit: Mimochodem, pokud byste se chtěli off-line vrátit k libovolnému článku z tohoto blogu, můžete si stáhnout sbírku všech textů za rok 2011 ve formátu MOBI. Hezký nový rok!]


  
  

1 komentář:

  1. Chtěl bych využít této příležitosti k poděkování kouzlu, který se jmenoval Dr. Ajayi, protože pomohl obnovit mír v mém rozbitém manželství, poznávám o něm prostřednictvím přítele, který pomohl s šťastnými čísly vyhrát velké v loterii. Nechci jít do podrobností, ale co vás bude zajímat, je to, že Dr. Ajayi je opravdový duchovní člověk, protože jsem hledal pomoc z různých zdrojů, ale nic se nestalo, dokud mě můj přítel neobjevil, kontaktoval jsem ho ohledně svých přerušil manželství a vysvětlil mu všechno, řekl mi, co je třeba udělat, čehož jsem vyhověl, a dnes jsem šťastným mužem v manželství, moje žena se vrátila domů a řekla, že už nechce rozvod a díky Dr. Ajayim je těhotná s chlapečkem a moje finanční sochy se zlepšily. Pokud potřebujete pomoc s jakýmkoli problémem, obraťte se na velkého kouzelníka Dr Ajayiho na e-mail: drajayi1990@gmail.com nebo Whatsapp: +2347084887094 je 100% zaručena. můžete také kontaktovat další kouzlo.



    * Kouzlo manželství

    * Kouzlo propagace práce

    * šťastná čísla pro loterii

    * Kouzelné pero na zkoušky

    Kulka kouzla oblečení

    * Vyhrajte jakýkoli soudní spor

    * Ochranné kouzlo

    * kouzlo prosperity

    atd....



    Nebuďte stydliví, kontaktujte ho a opravte své problémy během několika dnů od duchovního zásahu.

    E-mail: drajayi1990@gmail.com

    Whatsapp: +2347084887094

    OdpovědětVymazat